Anten Tuner Nedir? Ne işe Yarar? Manual veya Otomatik Tuner Arasındaki Farklar

Anten tuner kelime olarak anteni, ayarlayıcı demektir, Eğer HF de belirli bir nokta frekansında çalışıyorsak ve o frekansa ayarlı bir antenimiz varsa, anten Tuner’e ihtiyacımız olmayacaktır. Ancak kullandığımız frekanslar ve anten çeşitleri arttıkça anten tunere ihtiyacımız olacaktır.

Bu gün için kullandığımız telsiz cihazlarının anten giriş/çıkış empendası genelde 50 ohm dur, aynı şekilde kullandığımız anten kablosunun da empendansı 50 ohm dur. Fakat sorun bundan sonra başlar.
Kullanacağınız anten her ne kadar çok bantlı ve 50 ohm çıkışlı olsa da bu sonuç ancak ideal anten montaj şeklinde geçerlidir. örneğin 6 band FRİTZEL FD-4 gibi bir anten kullanılacaksa antenin toplam boyu 41m. Kadar olmaktadır. Ya da biraz daha mütevazi bir anten yapmak istediğimizde örneğin 10-20m. Delta loop üçgen şeklinde ( 3x7m=21m.) kadardır. Bu örnekler çoğaltılabilir. Bu ölçülerdeki antenleri ideal çalışma koşulu yaratacak şekilde tam dik,tam düz veya belirli açıda monte etmemiz yaşadığımız şehir koşullarında pek mümkün olmayabilir.
Neden?
Her antenin empendansı, swr değeri, kullanılan malzemeye montaj açısına ve yüksekliğe de bağlı olarak değişmektedir, örneğin bir delta loop antenin empendansı ( balun olmadan) montaj şekline bağlı olarak yatay/dikey verilen form (ücgen, dörtgen, yuvarlak veya baklava dilimi) 10 ila 200 ohm arasında değişebilmektedir, işte anten tuner burada devreye girer. antenin tipine bağlı olarak ister antenin yanında ,ister cihazın yanında olsun anteni le cihazın arasında bir köprü vazifesi görür, antenin empendansını, cihazın empendansına uydurur.
Bunu nasıl yapar? Maunel anten tuner olarak örneklemek gerekirse en basit anten tunerin içeriği varyabl dediğimiz değişken kondansatör, bobin dediğimiz sargıdan oluşmakla beraber bu düzenekte ayarlanmak istenen değerlere göre varyabıl kondansatör sayısı ,bobinin çapı ve kalınlığı değişmektedir,
Bir anten tuner , anten ile aramızdaki her sorunu çözer mi? Yada her uyumsuzluğu? Bu tam olarak mümkün değildir.antenlerin tipine ,boyuna ,uzunluğuna, montaj şekline bağlı olarak hepsinin empendansı farklılık göstermektedir, aynı şekilde anten tunerler de yapım tekniğine bağlı olarak belirli değerle arasında empendansı ayarlayabilmektedir, onun için kullanacağımız anten tuneri, kullanabileceğimiz anten çeşitlerine göre seçmemiz gerekir.
Burada bir soru daha oluşuyor, şimdiki cihazlarda genelde anten tuner içinde oluyor. Genelde anten tuneri içinde olan cihazlar 16,5- 150 ohm arasındaki empendansa sahip anten çeşitlerinde kullanılır. hf telsiz cihazına haricen takacağımız otomatik veya manuel anten tunere göre bu değer çok farklılık gösterir örneğin cihazın yanına takılan bir otomatik anten tuner marka ve modele bağlı olarak -4 -1600 ohm arasındaki antenlerde kullanabiliriz. Yeri gelmiş iken birde antenin hemen altına takılan otomatik anten tunerlerden (antenna coupler) bahsetmeli. Bu tür tunerler antenin hemen altına veya en yakınına takıldığı için gerek sabit istasyonlarda ,deniz araçlarında,kara, hava nakil vasıtalarında belli uzunluktaki bir tel veya çubuk ile çok geniş bir frekans aralığında uygun koşullarda çalışma olanağı sağlarlar.
Anten tunerler kendi aralarında en basitinden tutunda içinde dummy load ve balun olana , birkaç anten bağlamak için anten seçici komütatör olana kadar bir çok özelliğe sahiptirler, anten tuner seçiminde en önemli bir unsurda kullanacağımız gücün bu gün ve ilerisi için ne olacağıdır, unutulmaması gereken konu , tuner gerekli ayarlamaları yaparken değişen güç ve swr değerlerine karşı yeterli olmalıdır,eğer manuel anten tuner kullanıyorsak swr-wattmetre üzerinden izin verilen değerleri kontrol etmeli ,sürekli kullanılabilecek maksimum swr değerinin 1.6:1 (bana göre!) geçmeyecek şekilde olmasına dikkat etmeli ve en çok kullandığımız frekanslara göre ayar yapılarak bir çizelge oluşturmalı ve zaman zaman bu değerler kontrol edilmelidir.
Sonuç olarak anten tuner, cihazımıza ve antenimize faydalıdır, daha geniş bir frekans aralığında ve daha sağlıklı bir çıkış yapmamızı ve bu şekilde cihazı da korumamızı sağlar. Üzerinde yer alan swr-watt metre özelliği ile her an çıkış gücümüzü,swr oranını kontrol etmemize olanak verir,anten de mevsimsel şartlardan oluşabilecek swr değişikliklerini gidererek bizi şubat soğuğunda, ağustos sıcağında çatıya çıkmaktan da kurtarabilir.
Kaynak: TA1ED –  Metin Korkmaz
Reklamlar

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap / Değiştir )